Deser na ciepło z płatkami owsianymi
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
Składniki:- 100 g płatków owsianych
- 100 g jeżyn
- 100 g borówek
- 40 g jagód goji Bakalland
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 60 g chałwy
- mięta
Przygotowanie
Desery "na pocieszenie" to coś, co sprawdza się przede wszystkim wtedy, kiedy kogoś ogarnia melancholia. Idzie jesień, więc koniecznie przygotujcie się na to, aby komuś bliskiemu w łatwy sposób poprawić nastrój.
- Przygotowujemy dwa słoiczki lub miseczki, w których podamy deser.
- Zagotowujemy wrzątek.
- Niewielki rondel kładziemy na palniku na średnim ogniu, wsypujemy płatki i rozgrzewamy około 1 minuty.
- Następnie zalewamy wrzątkiem tuż nad poziom płatków.
- Dodajemy jagody goji.
- Gotujemy kilka minut, aż płyn całkowicie się zredukuje.
- Ściągamy z palnika, dodajemy owoce i łyżeczkę cukru, mieszamy.
- Deser przekładamy do dwóch słoiczków lub miseczek.
- Wierzch posypujemy chałwą, świeżymi owocami i miętą.
- Dekorujemy czułymi pikami.
Z każdą kolejną łyżeczką rośnie uśmiech od ucha do ucha.