fbpx
Czary mary rabarbary! - karpatka z rabarbarem i galaretką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czary mary rabarbary! - karpatka z rabarbarem i galaretką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Jeśli znacie kogoś, kto nie jest wielkim fanem rabarbaru, ten przepis zdecydowanie pomoże Wam przekonać niedowiarka o wspaniałości tej rośliny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
  11. Zdejmujemy rabarbar z ognia, wsypujemy galaretkę i dodajemy cukier wanilinowy.
  12. Masy nie gotujemy, tylko odstawiamy do wystygnięcia.
  13. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem.
  14. Na krem wykładamy masę rabarbarową i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  15. Karpatkę z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
  16. Dekorujemy pikiem.

Bez dokładki się nie obędzie, prawda? :)

Czary mary rabarbary! - karpatka z rabarbarem i galaretką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Julia

06-07-2023

Ocena:

Bardzo polecam!

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+