Comber czekoladowy z alkoholem
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 250g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki wody
Do nasączenia:
- 1,5 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (z dwóch saszetek)
- 0,5 szklanki mocnego alkoholu (np. wódka i wiśniówka; można dostosować proporcje alkoholu i herbaty)
Polewa:
- 1 duża łyżka masła
- 2-3 łyżki kakao bez cukru
Przygotowanie
KROK 1: Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W rondelku połącz masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
KROK 2: Czekoladową masę zdjąć z ognia, odłożyć 8 łyżek na polewę i odstawić do ostygnięcia.
KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia) dodaj mąkę, żółtka, a na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.
KROK 4: Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w 180 stopni C przez około 55 minut.
KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika, ciasto ostudź, a następnie nasącz ponczem przygotowanym z herbaty i alkoholu. Polewę przygotuj podgrzewając odłożoną masę czekoladową z dodatkiem masła i kakao, a następnie polej nią ciasto.