Comber czekoladowy z alkoholem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Do nasączenia:

  • 1,5 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (z dwóch saszetek)
  • 0,5 szklanki mocnego alkoholu (np. wódka i wiśniówka; można dostosować proporcje alkoholu i herbaty)

Polewa:

  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki kakao bez cukru

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W rondelku połącz masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

KROK 2: Czekoladową masę zdjąć z ognia, odłożyć 8 łyżek na polewę i odstawić do ostygnięcia.

KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia) dodaj mąkę, żółtka, a na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.

KROK 4: Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w 180 stopni C przez około 55 minut.

KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika, ciasto ostudź, a następnie nasącz ponczem przygotowanym z herbaty i alkoholu. Polewę przygotuj podgrzewając odłożoną masę czekoladową z dodatkiem masła i kakao, a następnie polej nią ciasto.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy