fbpx
Clafoutis z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Clafoutis z jabłkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 3 jabłka (najlepiej kwaskowe, np. szara reneta)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżka masła (do natłuszczenia formy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie jabłek Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki. Jeśli chcesz dodać deserowi korzenną nutę, posyp jabłka cynamonem i odstaw na bok, by nabrały aromatu.

KROK 2: Przygotowanie masy W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę, mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

KROK 3: Przygotowanie formy Natłuść formę do pieczenia (lub patelnię żaroodporną) masłem. Na dnie ułóż równomiernie pokrojone jabłka, które wcześniej przygotowałeś.

KROK 4: Wylanie masy Zalej jabłka przygotowaną wcześniej masą, upewniając się, że jabłka są równomiernie pokryte.

KROK 5: Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż deser się zarumieni, a środek będzie ścięty. Po upieczeniu posyp clafoutis cukrem pudrem.

Clafoutis z jabłkami to tradycyjne francuskie ciasto, które wyróżnia się delikatną, lekko kremową konsystencją przypominającą budyń. Klasycznie przygotowywane jest z wiśniami, jednak wariant z jabłkami to smaczna alternatywa. Ciasto to charakteryzuje się tym, że owoce zanurzone są w płynnym, jajeczno-mlecznym cieście, które w trakcie pieczenia tworzy delikatną, puszystą strukturę, łącząc w sobie elementy ciasta biszkoptowego i sufletu. Clafoutis jest szybkie i proste w przygotowaniu, idealne jako deser na ciepło lub zimno, często serwowane z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Dobra rada:

Ciasto na clafoutis powinno być rzadkie, przypominające ciasto naleśnikowe. Taka konsystencja pozwoli, aby deser miał delikatną, kremową teksturę po upieczeniu.

Clafoutis z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+