Ciasto z żurawiną - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj keksówkę, smarując ją masłem i obsypując mąką lub wykładając papierem do pieczenia.

KROK 2: W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajka, po jednym na raz, ubijając dobrze po każdym dodaniu. Dodaj wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 3: Dodawaj na przemian suche składniki i maślankę do masy masłowej, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj tylko do połączenia składników, starając się nie przepracować ciasta.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj suszoną żurawinę (i orzechy, jeśli używasz) do ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch.

KROK 5: Piecz w piekarniku przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złote i tester włożony w środek wyjdzie czysty. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kilka minut w formie, a następnie delikatnie wyłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy