fbpx
Ciasto z rabarbarem i budyniem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 180

Składniki

Kruche ciasto:

Masa budyniowa:

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp zawartość opakowania z ciastem. Dodaj masło pokrojone w kostkę i jajko. Zmiksuj na najwyższych obrotach, następnie energicznie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

KROK 2: Przygotuj budyń. Proszki budyniowe wymieszaj z 250 ml mleka oraz cukrem. W rondlu zagotuj mleko, wlej mieszankę z budyniem i energicznie wymieszaj. Gotuj, aż budyń stanie się gęsty. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.

KROK 3: Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.

KROK 4: Ciasto wyjmij z lodówki. Odetnij 1/4 ciasta, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i ułóż na dnie formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmij i nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż przestudzony budyń, a na nim ułóż rabarbar.

KROK 5: Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tartce o dużych oczkach na rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+