Ciasto z mirabelkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (schłodzonego)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 500 g mirabelek (bez pestek)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce połącz mąkę pszenną z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i posiekaj wszystko nożem, aż powstaną drobne okruchy. Dodaj żółtko i zimną wodę, a następnie szybko zagnieć ciasto, aż będzie jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

KROK 2: Mirabelki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. W misce wymieszaj mirabelki z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Odstaw na kilka minut, aby owoce puściły sok.

KROK 3: Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 24 cm, starając się równomiernie rozłożyć ciasto i wylepić brzegi. Nadmiar ciasta odetnij.

KROK 4: Na przygotowane ciasto w formie równomiernie rozłóż mirabelki wraz z sokiem, który się z nich wydzielił podczas maceracji. Upewnij się, że owoce są równomiernie rozmieszczone po całej powierzchni ciasta.

KROK 5: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a mirabelki dobrze upieczone. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia przed podaniem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy