fbpx
Tarta z makiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z makiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:Polewa:

Przygotowanie

Mak kojarzy się z drożdżowymi wypiekami z okazji świąt, amaretto i chrupiącymi bakaliami. Tarta to również świetny pomysł na aromatyczny wypiek z makiem.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190º C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy przez około 2‒3 minuty do połączenia się składników.
  4. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy dno i boki formy ciastem i nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
  8. Mieszamy bakalie z mlekiem, jajem, masą makową, nalewką i miodem.
  9. Powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto i pieczemy przez 30 minut.
  10. Blendujemy daktyle, powoli dodając śmietanę i żelatynę. Wylewamy polewę na powierzchnię tarty i pozostawiamy do zastygnięcia.
  11. Kawałki świeżo upieczonej tarty dekorujemy pikiem.

Tartę najlepiej udekorować cukrem pudrem, który wygląda jak drobny śnieg, pomarańczą, anyżem i innymi przyprawami. Od razu zrobi się świątecznie!

Tarta z makiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+