Ciasto z korzennymi gruszkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
150 min.
Składniki
Ciasto:- 1 gruszka
- 1 l wody
- 100 g cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- laska cynamonu
- anyż gwiazdkowy
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
Bardzo szybkie i bardzo aromatyczne ciasto z gruszkami to idealna propozycja dla niecierpliwych łakomczuchów. Nawet dla takich, którzy są w stanie zjeść całą gruszkę na raz, byleby nie marnować czasu na krojenie owocu.
- Małą owalną foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- W rondelku gotujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Myjemy i obieramy gruszkę, zostawiając szypułkę, po czym wkładamy do rondla i gotujemy do miękkości.
- Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
- Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, cały czas mieszając.
- Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremki, a następnie kładziemy gruszkę na środku ciasta.
- Pieczemy około 40 minut, aż do suchego patyczka.
- Dekorujemy pikiem.
Musicie przyznać, że ciasto nie tylko pachnie apetycznie, ale również tak wygląda.