Ciasto ucierane z figami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

SkładnikiDekoracje:
  • 50 g migdałów w płatkach Bakalland

Przygotowanie

Niespodziewani goście? Bez obaw - ciasto ucierane z figami zrobimy szybko i zdążymy ich zachwycić!

  1. W garnuszku topimy masło kakaowe lub olej kokosowy.
  2. Następnie ubijamy mikserem na puch jaja z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
  3. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy roztopione i wystudzone masło, kolejno wsypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Całość miksujemy aż do połączenia się składników.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu).
  6. Figi kroimy w ósemki, po czym dodajemy do ciasta.
  7. Masę przekładamy do okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami.
  9. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.
  10. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Kochamy łatwe wypieki - to jeden z nich, któremu nie musimy poświęcać dużo czasu. Zawsze wyjdzie pysznie!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy