fbpx
Ciasto truskawkowe pole - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto truskawkowe pole
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta  
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 50 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie Ciasta leśny mech Delecta
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
  • 100 ml zimnej wody
  • 500g umytych truskawek

Do dekoracji:

  • 20 dużych truskawek

Przygotowanie

KROK 1: W misie robota kuchennego umieść zawartość torebki z ciastem, dodaj jajko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj aż powstaną okruchy ciasta, następnie zlep je w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

KROK 2: Ciastem wylep dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 20 minut do zrumienienia. Odstaw do ostudzenia. Kruche ciasto wyjmij z formy, a blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia.

KROK 3: Do czystej miski wbij jajka, dodaj wodę oraz olej. Wsyp zawartość torebki z ciastem Leśny Mech i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

KROK 4: Z ciasta szpinakowego zetnij górę i pokrój do miseczki. Z 500 g truskawek odetnij szypułki i pokrój je na pół, a następnie na plasterki. 

KROK 5: Śmietankę wlej do czystej miski i ubij mikserem na sztywno. Do osobnego naczynia wlej 100 ml wody i wsyp zawartość torebki z mieszanką na krem. Miksuj przez 0,5 minuty, następnie wlej do ubitej śmietany i miksuj kolejne 0,5 minuty. Do kremu dodaj pokrojone truskawki i delikatnie przemieszaj. 

KROK 6: Składanie ciasta:

Ciasto możesz składać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na dużej desce. Najpierw umieść blat ciasta kruchego i posmaruj go połową kremu śmietanowego. Przykryj blatem ciasta szpinakowego i posmaruj pozostałym kremem. Posyp wcześniej odłożonym ciastem szpinakowym. Na koniec powtykaj w ciasto całe truskawki z szypułkami. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj pokrojone na prostokąty.

Ciasto truskawkowe pole - Delektujemy.pl

Ciasto truskawkowe pole

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+