45min 12 porcji Łatwy
Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 20 truskawek
  • pół tabliczki białej czekolady
  • kilka truskawek do dekoracji

Kruszonka:

Jak przygotować babeczki z truskawkami?

Co można ze sobą zabrać na piknik w piękny, letni dzień? Babeczki z truskawkami! Tym razem z dodatkiem białej czekolady.

  1. Na początek kruszonka. Kroimy zimne masło w kostkę, dodajemy cukier i posiekane płatki migdałowe. Rozcieramy palcami i wstawiamy do lodówki.
  2. Mieszamy babeczki do domowego wypieku z jajkami, mlekiem i olejem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Truskawki kroimy w ćwiartki, a czekoladę łamiemy w drobną kostkę. Dodatki mieszamy ostrożnie z ciastem.
  4. Do foremki na 12 babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami, nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości).
  5. Posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy 17-21 minut w 180°C (bez termoobiegu) do uzyskania złocistego koloru. Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są gotowe. Odstawiamy do ostudzenia.
  7. Gotowe babeczki dekorujemy połówkami truskawek i płatkami migdałowymi.
  8. Wbijamy ulubione piki w babeczki.

Z takimi słodkościami piknik musi się udać. Truskawki w połączeniu z czekoladą to dobrze dobrana para.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: