Składniki
Na biszkopt:
- 1 opakowanie Biszkoptu Delecta
- 4 jajka
- 30 ml wody
Na piankę:
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- 2 opakowania Galaretki truskawkowej Delecta
- 350 ml wrzątku
- 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z biszkoptem Delecta, dodaj jajka i wodę. Miksuj na wysokich obrotach przez 5 minut. Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Odstaw od ostudzenia.
KROK 3: Śmietankę ubij na sztywno. Galaretki truskawkowe rozpuść w 350 ml wrzątku. Następnie dodaj do nich truskawki i zblenduj. Jeśli użyjesz mrożonych truskawek, masa od razu zgęstnieje. Jeśli używasz świeżych truskawek, odstaw masę do lodówki i poczekaj, aż ostygnie. Następnie stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do masy i delikatnie zmiksuj razem do połączenia.
KROK 3: Biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat umieść w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nałóż truskawkową piankę i przykryj drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem posyp je obficie cukrem pudrem.
