Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto leśny mech Delecta (mieszanka na ciasto)
- 3 jajka
- 50 ml wody
- 100 ml oleju rzepakowego
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- 100 ml przegotowanej zimnej wody
- mieszanka na krem z opakowania Ciasta Leśny mech Delecta
Dekoracja:
- pestki granatu
- borówki amerykańskie
- maliny
- listki mięty
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z ciastem, jaja, wodę oraz olej rzepakowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut.
KROK 2: Tortownicę o średnicy 22-24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach C przez ok. 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
KROK 3: Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostudzenia. Następnie wyjmij je z formy i odetnij 0,5 cm ciasta od góry, jednocześnie wyrównując jego powierzchnię. Odcięte ciasto pokrusz do miski.
KROK 4: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej wymieszaj szybko z wodą i wlej do ubitej śmietany. Miksuj jeszcze pół minuty. Gotowy krem wyłóż na ciasto. Wierzch posyp odłożonym pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki na 2 godziny.
KROK 5: Przed podaniem udekoruj ciasto pestkami granatu, malinami, borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty.