Ciasto szpinakowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody
  • mieszanka na krem z opakowania Ciasta Leśny mech Delecta

Dekoracja:

  • pestki granatu
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z ciastem, jaja, wodę oraz olej rzepakowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut.

KROK 2: Tortownicę o średnicy 22-24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach C przez ok. 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

KROK 3: Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostudzenia. Następnie wyjmij je z formy i odetnij 0,5 cm ciasta od góry, jednocześnie wyrównując jego powierzchnię. Odcięte ciasto pokrusz do miski.

KROK 4: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej wymieszaj szybko z wodą i wlej do ubitej śmietany. Miksuj jeszcze pół minuty. Gotowy krem wyłóż na ciasto. Wierzch posyp odłożonym pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki na 2 godziny.

KROK 5: Przed podaniem udekoruj ciasto pestkami granatu, malinami, borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty.

Ciasto szpinakowe - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy