Składniki
- duże opakowanie delicji o smaku np. pomarańczy
- duża paczka biszkoptów
- 800 ml śmietanki 36%
- 4 galaretki agrestowe Delecta
- 4 budynie śmietankowe Delecta
- 1300 ml soku w kolorze zielonym
Przygotowanie
Ciasto na blachę o wymiarach 30×41 cm
KROK 1: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty.
KROK 2: 300 ml soku wymieszaj z budyniem. Pozostały sok zagotuj. Sok z budyniem wlej do gotującego się soku. Wymieszaj, aż powstanie gęsta masa i jeszcze ciepłą wylej na biszkopty. Lekko ostudź masę budyniową, a następnie poukładaj na niej delicje.
KROK 3: 2 galaretki rozpuść w 500 ml wody i odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pianę. Pod koniec dodaj wystudzoną galaretkę i wymieszaj. Gotową masę rozprowadź na delicjach. Całość wstaw do lodówki, aby masa stężała.
KROK 5: Pozostałe 2 galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do delikatnego stężenia. Zastygającą galaretkę wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Dobra rada:
Przygotowując galaretkę, użyj nieco mniej wody niż zaleca producent na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, użyj 400 ml). Dzięki temu galaretka będzie bardziej gęsta i szybciej się zestali.
Pozwól galaretce częściowo stężeć w lodówce, zanim wylejesz ją na spód ciasta lub na kolejne warstwy. Powinna być gęsta, ale wciąż płynna. Zapobiegnie to przemieszczaniu się warstw i ich mieszaniu.