
Składniki
- duże opakowanie delicji o smaku np. pomarańczy
- duża paczka biszkoptów
- 800 ml śmietanki 36%
- 4 galaretki agrestowe Delecta
- 4 budynie śmietankowe Delecta
- 1300 ml soku w kolorze zielonym
Przygotowanie
Ciasto na blachę o wymiarach 30×41 cm
KROK 1: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty.
KROK 2: 300 ml soku wymieszaj z budyniem. Pozostały sok zagotuj. Sok z budyniem wlej do gotującego się soku. Wymieszaj, aż powstanie gęsta masa i jeszcze ciepłą wylej na biszkopty. Lekko ostudź masę budyniową, a następnie poukładaj na niej delicje.
KROK 3: 2 galaretki rozpuść w 500 ml wody i odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pianę. Pod koniec dodaj wystudzoną galaretkę i wymieszaj. Gotową masę rozprowadź na delicjach. Całość wstaw do lodówki, aby masa stężała.
KROK 5: Pozostałe 2 galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do delikatnego stężenia. Zastygającą galaretkę wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Dobra rada
Przygotowując galaretkę, użyj nieco mniej wody niż zaleca producent na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, użyj 400 ml). Dzięki temu galaretka będzie bardziej gęsta i szybciej się zestali.
Pozwól galaretce częściowo stężeć w lodówce, zanim wylejesz ją na spód ciasta lub na kolejne warstwy. Powinna być gęsta, ale wciąż płynna. Zapobiegnie to przemieszczaniu się warstw i ich mieszaniu.
