Ciasto rafaello bez pieczenia
Składniki
- 800 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 2 budynie śmietankowe Delecta
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżka naturalnego aromatu kokos Delecta
- 150 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
KROK 1: W 250 ml mleka rozprowadź budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem w rondelku, wlej mieszankę budyniową i gotuj, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby na powierzchni nie powstał kożuch.
KROK 2: W misce umieść miękkie masło i aromat Kokos i utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj po łyżce budyniu i miksuj do połączenia. Dodaj 1/2 szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj.
KROK 3: Blaszkę o wymiarach 20 × 20 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników, posmaruj warstwą kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
KROK 4: Wyłóż kolejną warstwą kremu i przykryj następną warstwą herbatników. Posmaruj je pozostałym kremem i posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
KROK 5: Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój na kwadraty.