Składniki
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
- 170 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
Masa jabłkowa:
- 1,2 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej Delecta
Masa orzechowa:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 250 g masła w temp pokojowej
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
KROK 1: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieść w misce lub na stolnicy i zagnieć ciasto. Możesz je także zagnieść w robocie kuchennym. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i przełóż do niej przy pomocy wałka. Odetnij nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut do zrumienienia. Odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Mleko zagotuj razem z cukrem. Dodaj zmielone orzechy włoskie i odstaw masę od ostudzenia.
KROK 3: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier ze skórką cytrynową i wymieszaj. Przełóż na duża patelnię i duś na małym ogniu, aż jabłka staną się miękkie. Wsyp do nich galaretkę (sam proszek) i wymieszaj. Masę jabłkową wyłóż na ostudzone kruche ciasto i zostaw do ostudzenia.
KROK 4: Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodawaj namoczone orzechy włoskie. Gotową masę orzechową wyłóż na ciasto i wyrównaj powierzchnię.
KROK 5: Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej i roztop ją nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Czekoladą polej ciasto i wstaw na kilka godzin do lodówki.
