Ciasto niebo - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Kruche ciasto:


Masa jabłkowa:

Masa orzechowa:


  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru

  • 250 g masła w temp pokojowej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

KROK 1: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieść w misce lub na stolnicy i zagnieć ciasto. Możesz je także zagnieść w robocie kuchennym. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i przełóż do niej przy pomocy wałka. Odetnij nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut do zrumienienia. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Mleko zagotuj razem z cukrem. Dodaj zmielone orzechy włoskie i odstaw masę od ostudzenia.

 
KROK 3: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier ze skórką cytrynową i wymieszaj. Przełóż na duża patelnię i duś na małym ogniu, aż jabłka staną się miękkie. Wsyp do nich galaretkę (sam proszek) i wymieszaj. Masę jabłkową wyłóż na ostudzone kruche ciasto i zostaw do ostudzenia.
 
KROK 4: Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodawaj namoczone orzechy włoskie. Gotową masę orzechową wyłóż na ciasto i wyrównaj powierzchnię.
 
KROK 5: Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej i roztop ją nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Czekoladą polej ciasto i wstaw na kilka godzin do lodówki.
 
 
 
Ciasto niebo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy