Ciasto na patyku - świąteczne mini lody - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto czekoladowe

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego (podzielona na dwie części)

Przygotowanie

 

KROK 1: Rozpuść i ostudź margarynę. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania i miksuj około 4 minuty. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm.

KROK 2: Wstaw ciasto do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170-180 stopni C około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 3: Gdy ciasto ostygnie, wycinaj z niego kształty lodów za pomocą noża lub foremki. W każdy kształt ciasta wciskaj patyk do lodów lub wykałaczkę.

KROK 4: Roztop osobno białą czekoladę z połową łyżki oleju kokosowego i mleczną czekoladę z pozostałą połową oleju kokosowego. Każdy kształt ciasta na patyku zanurzaj w roztopionej czekoladzie. Część mini lodów zrób z polewą z białej czekolady, a część z polewą z mlecznej czekolady.  

KROK 5: Posyp ciasta świątecznymi posypkami od Delecta i pozwól polewie stężeć przed podaniem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy