fbpx
Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Krok po kroku: Chałka z 4 pasków
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 10 g soli
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 7 g (1 opakowanie) drożdży instant Delecta
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) do wysmarowania formy
Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 1

Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części.

Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 2

Formujemy równej grubości i długości wałki, po czym sklejamy jeden koniec.

Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 3

Przekładamy kolejno paski ciasta tworząc warkocz.

Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 4

Chałka jest gotowa do wypieku.

Krok po kroku: Chałka z 4 pasków

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

ola

06-07-2023

Ocena:

Naprawdę pyszna i bardzo przyjemnie się robi:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+