fbpx
Ciasto na patyku - świąteczne mini lody - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto na patyku - świąteczne mini lody
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto czekoladowe

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego (podzielona na dwie części)

Przygotowanie

 

KROK 1: Rozpuść i ostudź margarynę. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania i miksuj około 4 minuty. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm.

KROK 2: Wstaw ciasto do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170-180 stopni C około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 3: Gdy ciasto ostygnie, wycinaj z niego kształty lodów za pomocą noża lub foremki. W każdy kształt ciasta wciskaj patyk do lodów lub wykałaczkę.

KROK 4: Roztop osobno białą czekoladę z połową łyżki oleju kokosowego i mleczną czekoladę z pozostałą połową oleju kokosowego. Każdy kształt ciasta na patyku zanurzaj w roztopionej czekoladzie. Część mini lodów zrób z polewą z białej czekolady, a część z polewą z mlecznej czekolady.  

KROK 5: Posyp ciasta świątecznymi posypkami od Delecta i pozwól polewie stężeć przed podaniem.

Ciasto na patyku - świąteczne mini lody

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+