Ciasto na maślance - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia (o średnicy około 23 cm), smarując ją masłem i posypując mąką, aby ciasto nie przywierało.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij cukier z roztopionym masłem, aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj jajka jedno po drugim, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt z wanilii.

KROK 3: Do masy maślanej na przemian dodawaj suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Miksuj na niskich obrotach do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Nie miksuj za długo, aby ciasto nie straciło puszystości.

KROK 4: Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Ułóż połówki truskawek na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę. Staraj się równomiernie rozłożyć truskawki po całej powierzchni ciasta.

KROK 5: Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż do momentu, gdy wierzch będzie złocisty, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez około 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy