fbpx
Ciasto maxi king bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto maxi king bez pieczenia
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa:

  • 60 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Mleko zagotuj z cukrem, wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie wymieszaj mleko z mlekiem w proszku, partiami dodawaj do masła, ucierając całość na gładki krem. 

KROK 2: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, na nich rozsmaruj połowę masy mlecznej. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, posmaruj kajmakiem, przykryj warstwą herbatników. Wyłóż drugą część kremu, na nim ponownie ułóż herbatniki. Wstaw do lodówki. 

KROK 3: Przygotuj polewę: w rondelku roztop masło, dodaj mleko, cukier i kakao, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Wystudź.  

KROK 4: Ostudzoną polewę wylej na ciasto, wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Wstaw do lodówki na min. 12 godzin. 

Ciasto Maxi King bez pieczenia to luksusowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Składa się z kilku pysznych warstw, takich jak herbatniki, aksamitny krem z mleka w proszku, masa kajmakowa i polewa czekoladowa, wzbogacona chrupiącymi orzechami laskowymi. Smaki doskonale się przenikają – karmel, mleczny krem i czekolada tworzą harmonijną całość. Jest to ciasto łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, co czyni je idealnym na szybki, ale efektowny deser na różne okazje. Schłodzenie w lodówce sprawia, że zyskuje idealną konsystencję.
Ciasto maxi king bez pieczenia - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Zamiast używać surowych orzechów (np. laskowych czy włoskich), spróbuj je lekko uprażyć na suchej patelni przed posypaniem wierzchu ciasta. Prażenie wydobędzie głębszy, bardziej wyrazisty smak i doda nutkę chrupkości.

Ciasto maxi king bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Marzena

02-06-2024

Ocena:

Pyszne ciasto bez pieczenia.Zaskakujące słodkością estetycznym wyglądem.Pychowa słodkość.

Agnieszka

30-06-2024

Ocena:

Bardzo pięknie wygląda ciasto

Justyna

09-07-2024

Ocena:

https://delektujemy.pl/przepisy/ciasto-maxi-king-bez-pieczenia/ wielkość blachy nie jest podana prosiłabym o podanie Pozdrawiam

Katarzyna Kostrubiec

11-07-2024

Ocena:

Jasne, najlepsza będzie: 24 × 24 cm ale prostokątna standardowa też będzie w porządku :)

Sylwia

13-07-2024

Ocena:

Coś nie tak mi wyszło bo masa się zważyła 😞

Katarzyna Kostrubiec

15-07-2024

Ocena:

Przykro nam, czasem się tak zdarza, nawet najlepszym, ale możesz zerknąć na naszą poradę dotyczącą zwarzonych kremów: https://delektujemy.pl/porady/jak-uratowac-zwarzony-krem/

Radoslaw

22-09-2024

Ocena:

Czy do połączenia mleka z masłem mam użyć miksera czy zrobić to rózgą ? A szklanka jakiej jest pojemności?

Katarzyna Kostrubiec

23-09-2024

Ocena:

Hej, tak można mikserem, a szklanka 250 ml :)

Angelika

07-10-2024

Ocena:

Najlepsze ciasto, wszyscy chwalą chodź ja zamiast herbatników piekę biszkopt :)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+