Ciasto maxi king bez pieczenia
Składniki
Krem:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa:
- 60 g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 400 g herbatników
- 1 puszka kajmaku Delecta
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Mleko zagotuj z cukrem, wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie wymieszaj mleko z mlekiem w proszku, partiami dodawaj do masła, ucierając całość na gładki krem.
KROK 2: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, na nich rozsmaruj połowę masy mlecznej. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, posmaruj kajmakiem, przykryj warstwą herbatników. Wyłóż drugą część kremu, na nim ponownie ułóż herbatniki. Wstaw do lodówki.
KROK 3: Przygotuj polewę: w rondelku roztop masło, dodaj mleko, cukier i kakao, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Wystudź.
KROK 4: Ostudzoną polewę wylej na ciasto, wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Wstaw do lodówki na min. 12 godzin.
Dobra rada:
Zamiast używać surowych orzechów (np. laskowych czy włoskich), spróbuj je lekko uprażyć na suchej patelni przed posypaniem wierzchu ciasta. Prażenie wydobędzie głębszy, bardziej wyrazisty smak i doda nutkę chrupkości.
Marzena
02-06-2024
Ocena:
Pyszne ciasto bez pieczenia.Zaskakujące słodkością estetycznym wyglądem.Pychowa słodkość.