
Ciasto marchewkowo-czekoladowe
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
 - 3 jaja
 - 150 ml oleju
 - 100 ml wody
 
- 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
 - 150 ml mleka
 - 250 ml śmietanki 30%
 - 2 łyżki masła orzechowego
 - 1 opakowanie wiorków kokosowych Bakalland
 
- kilkanaście czereśni
 - świeża mięta
 
Przygotowanie
Ciasto marchewkowe to kolejna warzywno-deserowa wariacja. Ale jaka smaczna! Kto jeszcze nie próbował - przepis poniżej!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Przygotowujemy ciasto - do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
 - Gotową masę przekładamy do przygotowanej kwadratowej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
 - Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na trzy blaty tym sposobem.
 - Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubijamy z mlekiem i śmietanką, dodajemy masło orzechowe. Całość miksujemy do połączenia składników.
 - Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż będą rumiane.
 - Gotowym kremem przekładamy blaty, smarując także wierzch i boki.
 - Następnie boki ciasta obsypujemy prażonym kokosem, a wierzch kakao.
 - Gotowe ciasto dekorujemy czereśniami, miętą i ulubionym pikiem.
 
Orzeźwiające ciasto pasuje do poobiedniego espresso - a owoce i kokos dodają mu smaku lata.




