Ciasto marchewkowo-czekoladowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
- 150 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 opakowanie wiorków kokosowych Bakalland
- kilkanaście czereśni
- świeża mięta
Przygotowanie
Ciasto marchewkowe to kolejna warzywno-deserowa wariacja. Ale jaka smaczna! Kto jeszcze nie próbował - przepis poniżej!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy ciasto - do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
- Gotową masę przekładamy do przygotowanej kwadratowej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na trzy blaty tym sposobem.
- Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubijamy z mlekiem i śmietanką, dodajemy masło orzechowe. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż będą rumiane.
- Gotowym kremem przekładamy blaty, smarując także wierzch i boki.
- Następnie boki ciasta obsypujemy prażonym kokosem, a wierzch kakao.
- Gotowe ciasto dekorujemy czereśniami, miętą i ulubionym pikiem.
Orzeźwiające ciasto pasuje do poobiedniego espresso - a owoce i kokos dodają mu smaku lata.