Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym i galaretką z pomarańczy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • 40 g sezamu Bakalland

Przygotowanie

Czasami zaskakujące połączenia okazują się tymi najlepszymi. Tak właśnie jest z ciastem marchewkowym z kremem chałwowym i galaretką z pomarańczy.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego mieszamy z jajami, wodą i olejem.
  4. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy na 3 blaty.
  6. Budyń* gotujemy bez dodatku cukru, dodając do niego 350 ml mleka.
  7. Daktyle miksujemy w blenderze na gładką pastę, a następnie dodajemy je do budyniu.
  8. Sezam prażymy na patelni, a następnie miksujemy w blenderze kielichowym na gładką pastę.
  9. Do pasty sezamowej dodajemy miód i ponownie miksujemy.
  10. Pastę sezamowo-miodową dodajemy do budyniu, dokładnie razem miksując.
  11. Żelatynę (3 kopiate łyżeczki) zalewamy gorącą wodą, dokładnie rozpuszczamy i studzimy, a następnie wąskim strumieniem wlewamy do kremu budyniowego.
  12. Z pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z sokiem z kartonu do objętości 500 ml.
  13. Żelatynę (2 łyżeczki) oraz cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do soku i mieszamy.
  14. Całość odstawiamy do lodówki.
  15. Przygotowane wcześniej ciasto układamy ponownie w tortownicy, przekładamy kremem każdy z blatów.
  16. Na wierzch wylewamy lekko stężoną galaretkę i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  17. Ciasto posypujemy ziarenkami sezamu.
  18. Dekorujemy pikiem.

* jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komu jeszcze jeden kawałek?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy