Ciasto malinowa księżniczka
Składniki
Biszkopt czekoladowy:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 160 g drobnego cukru
- 120g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Krem:
- 15g żelatyny Delecta
- 120 ml wody w temperaturze pokojowej
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 500g sera na sernik z wiaderka
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej Delecta
- 250 g herbatników kakaowych
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe Delecta
- 600 ml gorącej wody
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
Przygotowanie
KROK 1: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj cukier i miksuj dalej, aż powstanie lśniąca piana. Nie przerywając miksowania, dodaj po jednym żółtku.
KROK 2: W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej do miski z białkami. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
KROK 3: Prostokątną blaszkę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Biszkopt ostudź i odwiń z papieru. Do blaszki włóż czysty papier. Biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat włóż z powrotem do blaszki.
KROK 4: Żelatynę zalej wodą w rondelku i odstaw na 10 minut do napęcznienia. W czystej misce umieść śmietankę, cukier puder i cukier z wanilią i ubij prawie na sztywno. Dodaj ser i zmiksuj do połączenia składników.
KROK 5: Rondelek z żelatyną ustaw na małym ogniu i podgrzewaj przez minutę, aż się rozpuści. Nie gotuj jej. Odstaw chwilę do ostudzenia, następnie wlej do kremu i zmiksuj mikserem.
KROK 6: Na biszkopt w blaszce wyłóż połowę kremu, następnie ułóż warstwę kakaowych herbatników. Na herbatniki rozsmaruj masę kajmakową i przykryj drugą warstwą herbatników. Rozsmaruj pozostały krem i przykryj drugim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki.
KROK 7: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Jeżeli używasz mrożonych owoców, rozmroź je przed dodaniem do galaretki. Gdy galaretka będzie tężejąca, dodaj do niej owoce i wyłóż na biszkopt. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.