Składniki
Biszkopt:
- 1 opakowanie ciasta Biszkopt Delecta
- 4 jajka
- 30 ml wody
Krem:
- 100g sucharków lub czerstwej bułki
- 750ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 120g wiórków kokosowych Bakalland
- 200g miękkiego masła
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Posypka kokosowa:
- 1 duża łyżka masła
- 100g wiórków kokosowych Bakalland
- 100g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.
KROK 2: Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.
KROK 3: Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.
KROK 4: Sucharki lub czerstwą bułkę przełóż do miski, zalej 0,5 litra mleka i odstaw na 5 minut. Zmiksuj na papkę przy pomocy blendera. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zagotuj, dodaj papkę z sucharków oraz wiórki kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostaw do całkowitego ostudzenia.
KROK 5: Masło przełóż do miski i utrzyj mikserem przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawaj ostudzoną masę, miksując do połączenia składników.
KROK 6: Biszkopt przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj dżemem, a następnie połową przygotowanego kremu. Przykryj drugą częścią biszkoptu oraz pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania posypki.
KROK 7: Łyżkę masła roztop na patelni, dodaj wiórki kokosowe oraz cukier. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ładnie się zrumieni. Jeszcze ciepłą posypką posyp ciasto. Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.