fbpx
Ciasto Łabędzi puch - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Łabędzi puch
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:

Krem:

Posypka kokosowa:

Przygotowanie

KROK 1: Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 2: Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.

KROK 3: Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.

KROK 4: Sucharki lub czerstwą bułkę przełóż do miski, zalej 0,5 litra mleka i odstaw na 5 minut. Zmiksuj na papkę przy pomocy blendera. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zagotuj, dodaj papkę z sucharków oraz wiórki kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostaw do całkowitego ostudzenia.

KROK 5: Masło przełóż do miski i utrzyj mikserem przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawaj ostudzoną masę, miksując do połączenia składników.

KROK 6: Biszkopt przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj dżemem, a następnie połową przygotowanego kremu. Przykryj drugą częścią biszkoptu oraz pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania posypki.

KROK 7: Łyżkę masła roztop na patelni, dodaj wiórki kokosowe oraz cukier. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ładnie się zrumieni. Jeszcze ciepłą posypką posyp ciasto. Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto Łabędzi puch - Delektujemy.pl

Ciasto Łabędzi puch

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+