
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 1 Ciasto czekoladowe Delecta
 - 4 jajka
 - 100 ml wody
 - 200 g masła
 
Poncz:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 1 szklanka gorącej wody
 - 3 łyżeczki cukru
 - 100 ml wódki lub likieru
 
Krem czekoladowy:
- 125 ml zaparzonej kawy
 - 125 ml wódki lub likieru
 - 300 g czekolady deserowej
 
Krem śmietanowy:
- 1 l schłodzonej śmietanki 36% tłuszczu
 - 4 łyżki cukru pudru
 - 15 g żelatyny Delecta
 - 80 ml gorącej wody
 - 1 opakowanie 120 g okrągłych biszkoptów
 
Przygotowanie
KROK 1: Masło rozpuść i przestudź. W dużej misce umieść zawartość opakowania z ciastem, jajka, wodę oraz rozpuszczone masło. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i piecz przez 45 minut w 180 stopniach C. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Przygotuj poncz: kawę zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i alkohol. Wymieszaj i ostudź.
KROK 3: Przygotuj krem czekoladowy: w rondelku umieść kawę, alkohol i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzej na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj na jednolity krem. Odstaw do ostudzenia.
KROK 4: Przygotuj krem śmietanowy: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw na 5 minut. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec wlej żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj.
KROK 5: Ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nasącz go ponczem. Wyłóż połowę kremu śmietanowego. Na nim ułóż biszkopty maczane krótko w ponczu. Wierzch biszkoptów posmaruj 3/4 kremu czekoladowego. Wyłóż resztę kremu śmietanowego i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego. Wierzch nasącz pozostałym ponczem i polej pozostałym kremem czekoladowym.





