Składniki
BISZKOPT
- 4 jaja
- ½ szklanki cukru
- szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
KREM
- ½ opakowania budyniu smak śmietankowy Delecta
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 500 g ananasów z puszki
BEZA
- białka z 4 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania wiórków kokosowych Bakalland
PONCZ
- sok z ½ cytryny
- 50 ml wody
- 30 ml alkoholu
Przygotowanie
KROK 1 - Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
KROK 2 - Przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę i mieszamy całość.
KROK 3 - Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej tortownicy (30 cm) i pieczemy około 30-35 minut.
KROK 4 - Do kremu odlewamy 1 szklankę soku z puszki ananasów. Odsączamy owoce i kroimy je w kostkę.
KROK 5 - Połowę budyniu połączoną z 1 łyżeczką mąki wsypujemy do ½ szklanki soku i mieszamy. Pozostały sok gotujemy z 3 łyżkami cukru. Wlewamy rozmieszany proszek i gotujemy całość, nie przerywając mieszania.
KROK 6 - Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z 2 żółtkami. Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i wstawiamy do lodówki.
KROK 7 - Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec po 1 łyżce cukru. To baza do naszej bezy.
KROK 8 - Pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem o smaku kokosowym Delecta. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy bezę 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu).
KROK 9 - Biszkopt nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Nakładamy na niego krem i przykrywamy bezą.