Składniki
Na biszkopt:
- 1 opakowanie Biszkoptu Delecta
- 4 jajka
- 30 g kakao
- 45 ml wody
Do nasączenia:
- 8 łyżek soku z limonki
- kilka kropel Aromatu rumowego Delecta
Do posmarowania:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 4 łyżki soku z limonki
Na krem kajmakowy:
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka Kajmaku Delecta
- 300 g gotowych bezików
Na krem ze śmietany:
- 660 ml śmietanki 36% tłuszczu schłodzonej
- 1 łyżka żelatyny Delecta
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki wody
Na wierzch:
- 50 g startej czekolady deserowej
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce umieść mieszankę na biszkopt, jajka, wodę oraz kakao. Miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty. Wylej do blachy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i piecz 20 minut w 180 stopniach C. Zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Do soku z limonki dodaj aromat rumowy i nasącz mieszanką biszkopt. Powidła śliwkowe wymieszaj z sokiem z limonki i rozsmaruj na cieście.
KROK 3: Miękkie masło umieść w misce i miksuj przez 3-4 minuty, aż stanie się puszyste. Następnie stopniowo dodawaj kajmak i miksuj, aż połączy się z masłem. Na koniec dodaj pokruszone bezy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem rozsmaruj na biszkopcie.
KROK 4: Żelatynę włóż do rondelka, zalej sokiem z limonki i odstaw na 5 minut do nasączenia. Następnie dodaj wodę i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 5: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami śmietany, dodaj do pozostałej śmietany i zmiksuj. Krem wyłóż na warstwę z bezą, a wierzch posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny i podawaj.