fbpx
Ciasto Kostka Alpejska - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Kostka Alpejska
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Na biszkopt:

Do nasączenia:

Do posmarowania:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 4 łyżki soku z limonki

Na krem kajmakowy:

Na krem ze śmietany:

  • 660 ml śmietanki 36% tłuszczu schłodzonej
  • 1 łyżka żelatyny Delecta  
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki wody

Na wierzch:

  • 50 g startej czekolady deserowej

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce umieść mieszankę na biszkopt, jajka, wodę oraz kakao. Miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty. Wylej do blachy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i piecz 20 minut w 180 stopniach C. Zostaw do ostudzenia. 

KROK 2: Do soku z limonki dodaj aromat rumowy i nasącz mieszanką biszkopt. Powidła śliwkowe wymieszaj z sokiem z limonki i rozsmaruj na cieście.

KROK 3: Miękkie masło umieść w misce i miksuj przez 3-4 minuty, aż stanie się puszyste. Następnie stopniowo dodawaj kajmak i miksuj, aż połączy się z masłem. Na koniec dodaj pokruszone bezy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem rozsmaruj na biszkopcie.

KROK 4: Żelatynę włóż do rondelka, zalej sokiem z limonki i odstaw na 5 minut do nasączenia. Następnie dodaj wodę i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. 

KROK 5: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami śmietany, dodaj do pozostałej śmietany i zmiksuj. Krem wyłóż na warstwę z bezą, a wierzch posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny i podawaj.

Ciasto Kostka Alpejska - Delektujemy.pl

Ciasto Kostka Alpejska

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+