Składniki
- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jajka
- 200 g masła
- 200 ml wody
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny Delecta
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
KROK 1: W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania i miksuj około 4 minuty. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 stopni C około 40−45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Następnie pokrój na dwa blaty, górną część podziel na 8 trójkątów.
KROK 2: Brzoskwinie odsącz z syropu, dwa kawałki zostaw do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Odlej 150 ml syropu i lekko podgrzej, pozostałym nasącz dolny blat ciasta.
KROK 3: Do podgrzanego syropu z brzoskwiń dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywny krem, pod koniec dodaj syrop z żelatyną i miksuj do połączenia składników. Do masy dodaj brzoskwinie i wymieszaj łyżką.
KROK 4: Krem wyłóż na dolny blat ciasta i uformuj z niego półkulę. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie na wierzchu ułóż trójkąty z ciasta, w taki sposób, by utworzyły kopułę. Odstaw do lodówki jeszcze na min. 1 godzinę. Pozostawione wcześniej brzoskwinie pokrój w plasterki i udekoruj nimi wierzch ciasta, całość oprósz cukrem pudrem.