fbpx
Ciasto kilimandżaro - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto kilimandżaro
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny Delecta

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

KROK 1: W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania i miksuj około 4 minuty. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 stopni C około 40−45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Następnie pokrój na dwa blaty, górną część podziel na 8 trójkątów. 

KROK 2: Brzoskwinie odsącz z syropu, dwa kawałki zostaw do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Odlej 150 ml syropu i lekko podgrzej, pozostałym nasącz dolny blat ciasta. 

KROK 3: Do podgrzanego syropu z brzoskwiń dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywny krem, pod koniec dodaj syrop z żelatyną i miksuj do połączenia składników. Do masy dodaj brzoskwinie i wymieszaj łyżką. 

KROK 4: Krem wyłóż na dolny blat ciasta i uformuj  z niego półkulę. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie na wierzchu ułóż trójkąty z ciasta, w taki sposób, by utworzyły kopułę. Odstaw do lodówki jeszcze na min. 1 godzinę.  Pozostawione wcześniej brzoskwinie pokrój w plasterki i udekoruj nimi wierzch ciasta, całość oprósz cukrem pudrem. 

Ciasto kilimandżaro - Delektujemy.pl

Ciasto kilimandżaro

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+