Ciasto z czarnym bzem

1 h 30 min12 porcji

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 słoik domowej konfitury z owoców czarnego bzu
  • 2 opakowania kremowego serka bez dodatku soli
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g masła
  • Alternatywa: zamiast kremu serowego możesz użyć gotowego kremu karpatka Delecta

Jak przygotować Ciasto z czarnym bzem?

Kwiaty czarnego bzu u mnie już przerobione na syrop, a na owoce, które zamknę w wyrazistej konfiturze – dopiero przyjdzie pora w sierpniu. Tymczasem przedstawiam przepis na prosty, niezobowiązujący deser z nuta czarnego bzu – ciasto jogurtowe z czarnym bzem. Idealny na ciepłe dni, które właśnie ponownie nadchodzą!

Zaczynam od nagrzania piekarnika do 175 stopni bez termoobiegu i zabieram się za ciasto. Do miski przesypuję zawartość torebki z ciastem, wbijam jajka, dodaję margarynę i dolewam syrop z czarnego bzu. Całość miksuję ok. 4 minuty. Kiedy masa jest gładka dodaję do niej posiekane orzechy laskowe. Mieszam do połączenia się składników.

Przygotowuję okrągłą formę do wypieku babeczek i wykładam ją papierem do pieczenia, a następnie wylewam ciasto. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut, a następnie odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Serek*, masło oraz cukier puder wkładam do miski i miksuję całość przez 5 minut. Krem wstawiam na 30 minut do lodówki do schłodzenia.

Ciasto przekrawam wzdłuż, a każdą z połówek smaruję wewnątrz konfiturą. Na środek nakładam połowę kremu i składam obie części. Wierzch dekoruję pozostałą ilością kremu i kleksem z konfitury.

Niebo w ustach!

 

 

*jako alternatywę dla kremu serowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz