Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta jogurtowego Duża Blacha Delecta
- 4 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 175 g margaryny
- 20 ml syropu lub nalewki z kwiatów czarnego bzu
- garść posiekanych orzechów laskowych Bakalland
- 1 słoik domowej konfitury z owoców czarnego bzu
- 2 opakowania serka kremowego bez dodatku soli (możesz też użyć gotowego kremu karpatka Delecta)
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g masła
Przygotowanie
Kwiaty czarnego bzu są bardzo cenne - można przerobić je na pyszny i zdrowy syrop. Warto zastosować go w cieście jogurtowym. Zyska wyrazisty smak bzu!
- Nagrzewamy piekarnik do 175°C (bez termoobiegu).
- Do miski przesypujemy zawartość mieszanki z ciastem, wbijamy jaja, dodajemy margarynę, jogurt i dolewamy syrop z czarnego bzu.
- Całość miksujemy około 4 minuty.
- Gdy masa jest gładka, dodajemy do niej posiekane orzechy laskowe. Mieszamy do połączenia się składników.
- Okrągłą formę do wypieku tart wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy ciasto.
- Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Serek*, masło oraz cukier puder wkładamy do miski i miksujemy całość przez 5 minut. Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
- Ciasto przekrawamy wzdłuż, a każdą z połówek smarujemy wewnątrz konfiturą.
- Na środek nakładamy połowę kremu i składamy obie części.
- Wierzch dekorujemy pozostałą ilością kremu i kleksem z konfitury.
- Dopieszczamy dekoracją z wykorzystaniem pika.
Prawdziwe niebo w ustach! *jako alternatywę dla kremu serowego proponujemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.