fbpx
Ciasto z czarnym bzem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z czarnym bzem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 słoik domowej konfitury z owoców czarnego bzu
  • 2 opakowania serka kremowego bez dodatku soli (możesz też użyć gotowego kremu karpatka Delecta)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g masła

Przygotowanie

Kwiaty czarnego bzu są bardzo cenne - można przerobić je na pyszny i zdrowy syrop. Warto zastosować go w cieście jogurtowym. Zyska wyrazisty smak bzu!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 175°C (bez termoobiegu).
  2. Do miski przesypujemy zawartość mieszanki z ciastem, wbijamy jaja, dodajemy margarynę, jogurt i dolewamy syrop z czarnego bzu.
  3. Całość miksujemy około 4 minuty.
  4. Gdy masa jest gładka, dodajemy do niej posiekane orzechy laskowe. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Okrągłą formę do wypieku tart wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy ciasto.
  6. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  7. Serek*, masło oraz cukier puder wkładamy do miski i miksujemy całość przez 5 minut. Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  8. Ciasto przekrawamy wzdłuż, a każdą z połówek smarujemy wewnątrz konfiturą.
  9. Na środek nakładamy połowę kremu i składamy obie części.
  10. Wierzch dekorujemy pozostałą ilością kremu i kleksem z konfitury.
  11. Dopieszczamy dekoracją z wykorzystaniem pika.

Prawdziwe niebo w ustach!   *jako alternatywę dla kremu serowego proponujemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto z czarnym bzem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+