Składniki
Ciasto:- 600 g jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 140 ml syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 garści świeżych jagód
Przygotowanie
Najlepsze ciasto powstaje wtedy, gdy włożymy w jego przygotowanie kawałek serca. A jeśli dodamy do niego jagody samodzielnie zebrane, tego serca będzie w cieście bardzo dużo.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę o wymiarach 21x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy mokre składniki (jogurt, olej, jaja, syrop klonowy).
- Dodajemy suche składniki (mąka, proszek) i dobrze mieszamy, by połączyć je ze sobą.
- Ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch kładziemy owoce.
- Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!