Ciasto jogurtowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto jogurtowe
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 140 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 garści świeżych jagód

Przygotowanie

Najlepsze ciasto powstaje wtedy, gdy włożymy w jego przygotowanie kawałek serca. A jeśli dodamy do niego jagody samodzielnie zebrane, tego serca będzie w cieście bardzo dużo.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę o wymiarach 21x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy mokre składniki (jogurt, olej, jaja, syrop klonowy).
  4. Dodajemy suche składniki (mąka, proszek) i dobrze mieszamy, by połączyć je ze sobą.
  5. Ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch kładziemy owoce.
  6. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  8. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Ciasto jogurtowe

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+