Ciasto dyniowo-karmelowe - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 800 g obranej i pokrojonej dyni
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 jaja
  • 120 g cukru trzcinowego muscavado
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:

Przygotowanie

Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie?

  1. Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut).
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  5. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy.
  6. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  7. Kajmak podgrzewamy w rondlu, cały czas mieszając.
  8. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem, dekorujemy posiekanymi migdałami i pikiem.

Uwaga! Szybko znika z talerza!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy