Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g masła
- 800 g obranej i pokrojonej dyni
- 125 g serka mascarpone
- 2 jaja
- 120 g cukru trzcinowego muscavado
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka masy krówkowej Bakalland
- 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
Przygotowanie
Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie?
- Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut).
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy.
- Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Kajmak podgrzewamy w rondlu, cały czas mieszając.
- Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem, dekorujemy posiekanymi migdałami i pikiem.
Uwaga! Szybko znika z talerza!