Ciasto dyniowo-czekoladowe
Składniki
Ciasto dyniowe:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta
- 100 ml oleju
- 150 g puree z dyni
- 130 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto czekoladowe:
- 1 ciasto czekoladowe Delecta
- 4 jaja
- 200 g miękkiej margaryny
- 200 ml wody
Krem kajmakowy:
- 250 g serka kremowego
- 1 puszka masy kajmakowej Delecta
Dodatkowo:
Przygotowanie
KROK 1: Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dodaj olej i puree z dyni i zmiksuj do połączenia.
KROK 2: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i przesiej do mokrych składników. Wymieszaj do połączenia. Przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 170 stopniach C. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: W misce umieść mieszankę na ciasto czekoladowe, dodaj jajka, margarynę oraz wodę. Miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty. Przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35 minut w 180 stopniach C. Odstaw do ostudzenia.
KROK 4: Serek śmietankowy wymieszaj z masą kajmakową. Ciasto czekoladowe posmaruj 2/3 kremu i przykryj ciastem dyniowym.
KROK 5: Posmaruj resztą kremu. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.