Ciasto czekoladowo - karmelowe z popcornem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jaja
- 200 g margaryny
- 100 ml wody
- 1 banan
- 1 opakowanie kremu penaut butter Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/2 puszki masy krówkowej Bakalland
- 30 ml mleka
- szczypta soli
- 1 opakowanie popcornu Bakalland
Przygotowanie
Czekolada, karmel i popcorn - wszystkie te pyszne składniki można połączyć w deserze! Prawda, że brzmi obiecująco? Na pewno będzie pysznie!
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta czekoladowego przygotowujemy według instrukcji z opakowania, pieczemy w tortownicy, a następnie kroimy go na dwa równe blaty.
- W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę z mlekiem i kremem peanut butter na sztywno.
- Banana blendujemy i dodajemy do kremu.
- Ciasto przekładamy masą i wykańczamy nią także brzegi.
- W rondelku podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem mleka i odrobiny soli.
- Całość mieszamy rózgą do powstania gładkiej polewy.
- Polewą pokrywamy wierzch ciasta.
- Popcorn przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i gotowym - posypujemy wierzch ciasta polanego karmelem.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Popcornowa dekoracja sprawia, że to ciasto idealne na rodzinny wieczór filmowy - i nie tylko!
pola
06-07-2023
Ocena:
Łatwe do upieczenia i każdemu bardzo smakowało. Polecam:)