Ciasto czekoladowe z winogronami
Składniki
Ciasto:- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 150 g winogron bezpestkowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 20 g masła
- 40 g kwaśniej śmietany
- 1 laska wanilii
- kiść ciemnych winogron do przybrania
- 2 świeże figi lub garść suszonych fig Bakalland
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada
Przygotowanie
Jesień to czas pełen korzennych zapachów i gorącej herbaty z konfiturą :) Na takie jesienne popołudnie proponujemy ciasto czekoladowe z winogronami i figami.
- Winogrona myjemy i kroimy w połówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
- W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
- Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii.
- Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą.Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.
Kawałek pysznego ciasta i dobra książka w dłoni - lepiej być nie mogło!
Placek z winogronem to jedno z tych tradycyjnych ciast, które kojarzy się z rodziną, ciepłymi chwilami i aromatem prosto z kuchennego piekarnika. Jednak kiedy połączymy ten tradycyjny przepis z głębokim smakiem czekolady, otrzymujemy ciasto czekoladowe z winogronami - nowoczesną wersję klasycznego wypieku.
Ciasto z winogronem już samo w sobie jest wyjątkowe - soczyste, lekko kwaśne, winogrona kontrastują z delikatnym i wilgotnym ciastem. Kiedy jednak dodajemy do tego czekoladę, otrzymujemy kombinację, która jest nie tylko smaczna, ale także zaskakująca. Czekolada dodaje ciastu głębi, czyniąc je jeszcze bardziej sycącym i intensywnym w smaku.
Nie można zapomnieć o walorach estetycznych takiego połączenia. Ciemne, niemalże aksamitne ciasto z jasnymi punktami soczystych winogron to prawdziwa uczta dla oczu.
W skrócie, ciasto czekoladowe z winogronami to połączenie tradycji z nowoczesnością. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy kochają klasyczny placek z winogronem, ale jednocześnie szukają nowych smaków i chcą zaskoczyć swoich bliskich niebanalnym deserem. Czyż nie brzmi to kusząco?