Ciasto cytrynowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 3 duże jajka
  • Sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Dekoracja

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryn.

KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 3: Przelej ciasto do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez około 45-50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 4: Przygotuj lukier. Zawartość torebki wsyp do miseczki. Dodaj ok. 2 łyżki (15 ml) gorącej wody i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 5: Gdy ciasto ostygnie, równomiernie rozprowadź lukier na wierzchu, tworząc grubą warstwę. Pozwól lukrowi stężeć przed podaniem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy