Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

3 h 15 porcjiŚredni

Składniki

Pobierz piki

Wstęp

Każdy z nas na co dzień mierzy się z różnymi obowiązkami, sprawunkami i trudnościami. Wystarczy jednak chwilka, aby w prostu sposób sprawić, że ten dzień będzie dobry!

Jak przygotować ciasto śliwkowe z bezą cynamnonową??

Migdały mielę malakserem na piasek. Bezę przyrządzam wg instrukcji na opakowaniu, wsypując do miski wodę i miksując na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając na migdały i cynamon. Tak przygotowaną masę przekładam na dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia, tworząc z ciasta koło o średnicy ok. 25 cm. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Po upieczeniu bezę zdejmuję z dna formy i na papierze odstawiam do wystudzenia.

Masło topię w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Miksując, wlewam stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Śliwki dryluję i kroję w ćwiartki, a następnie dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywałam bezę. Piekarnik nastawiam na temp. 170 stopni i piekę przez 50-65 minut. Na upieczone ciasto wykładam wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładam do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130 stopni, aby beza  lekko się przywarła do ciasta. Po upieczeniu ciasto studzę, kroję na kawałki i podaję.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...