3h 15 porcji Średni
Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki

Beza:

Ciasto:

Jak przygotować ciasto śliwkowe z bezą cynamonową?

Wystarczy jednak chwilka, aby w prosty sposób sprawić, że dzień będzie dobry!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150oC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Migdały mielimy malakserem na piasek.
  4. Zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
  5. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
  6. Po upieczeniu bezę zdejmujemy z dna formy i na papierze odstawiamy do wystudzenia.
  7. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  8. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
  9. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  10. Śliwki drylujemy i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  11. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
  12. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 50-65 minut.
  13. Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130oC (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
  14. Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy pikiem.

Smacznego dnia. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...