fbpx
Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 180

Składniki

Beza:

  • 1 opakowanie Beza Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150oC (bez termoobiegu).

KROK 2 - Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 3 - Migdały mielimy malakserem na piasek.

KROK 4 - Zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.

KROK 5 - Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.

KROK 6 - Po upieczeniu bezę zdejmujemy z dna formy i na papierze odstawiamy do wystudzenia.

KROK 7 - Masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

KROK 8 - Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.

KROK 9 - Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

KROK 10 - Śliwki drylujemy i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

KROK 11 - Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.

KROK 12 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 50-65 minut.

KROK 13 - Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130oC (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.

KROK 14 - Po upieczeniu ciasto studzimy.

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

iwona

06-07-2023

Ocena:

Super przepis!

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+