fbpx
Amoniaczki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Amoniaczki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 120

Składniki

Biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru białego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
Zaczyn:
  • 60 ml letniego mleka
  • ½ łyżeczki amoniaku
Do przekładania:

Przygotowanie

Amoniaczki, wpisane na listę produktów tradycyjnych, od kilku pokoleń goszczą w domach na Kujawach. Przepis na te pyszne i aromatyczne ciasteczka można odnaleźć w wielu publikacjach, np. w pracy zbiorowej pod red. dr Stanisława Bergera „Kuchnia polska” z 1963 roku.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Mieszamy amoniak z letnim mlekiem.
  5. W misce dodajemy po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i mieszamy.
  6. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli.
  7. Formujemy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę lub na całą noc do lodówki.
  8. Wałkujemy ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawamy różne kształty.
  9. Wykładamy na blachę i pieczemy około 7 minut do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią.
  10. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  11. Smarujemy ciasteczka masą krówkową o smaku tradycyjnym i składamy ze sobą.
  12. Dekorujemy pikami.

Nic dziwnego, że amoniaczki były pieczone podczas świąt, w karnawale, a także na co dzień. Wszak są pyszne!

Amoniaczki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+