2h 20 porcji Średni 12h
Amoniaczki
Amoniaczki

Amoniaczki

Składniki

Biszkopt:

  • 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru białego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Zaczyn:

  • 60 ml letniego mleka
  • ½ łyżeczki amoniaku

Do przekładania:

Jak przygotować amoniaczki?

Amoniaczki, wpisane na listę produktów tradycyjnych, od kilku pokoleń goszczą w domach na Kujawach. Przepis na te pyszne i aromatyczne ciasteczka można odnaleźć w wielu publikacjach, np. w pracy zbiorowej pod red. dr Stanisława Bergera „Kuchnia polska” z 1963 roku.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Mieszamy amoniak z letnim mlekiem.
  5. W misce dodajemy po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i mieszamy.
  6. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli.
  7. Formujemy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę lub na całą noc do lodówki.
  8. Wałkujemy ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawamy różne kształty.
  9. Wykładamy na blachę i pieczemy około 7 minut do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią.
  10. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  11. Smarujemy ciasteczka masą krówkową o smaku tradycyjnym i składamy ze sobą.
  12. Dekorujemy pikami.

Nic dziwnego, że amoniaczki były pieczone podczas świąt, w karnawale, a także na co dzień. Wszak są pyszne!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: