Składniki
Biszkopt:- 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru białego
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 60 ml letniego mleka
- ½ łyżeczki amoniaku
Przygotowanie
Amoniaczki, wpisane na listę produktów tradycyjnych, od kilku pokoleń goszczą w domach na Kujawach. Przepis na te pyszne i aromatyczne ciasteczka można odnaleźć w wielu publikacjach, np. w pracy zbiorowej pod red. dr Stanisława Bergera „Kuchnia polska” z 1963 roku.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Mieszamy amoniak z letnim mlekiem.
- W misce dodajemy po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i mieszamy.
- Dodajemy stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli.
- Formujemy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę lub na całą noc do lodówki.
- Wałkujemy ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawamy różne kształty.
- Wykładamy na blachę i pieczemy około 7 minut do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią.
- Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Smarujemy ciasteczka masą krówkową o smaku tradycyjnym i składamy ze sobą.
- Dekorujemy pikami.
Nic dziwnego, że amoniaczki były pieczone podczas świąt, w karnawale, a także na co dzień. Wszak są pyszne!