Składniki
Ciasto:- 300 g marchwi startej na małych oczkach
- 300 g mąki żytniej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
Fafernuchy na terenie Puszczy Białej, południowego regionu Kurpiowszczyzny, są wypiekane z dziada pradziada, a umiejętność ich przygotowania jest przekazywana kolejnym pokoleniom.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
- Mieszamy starte marchewki i cukier.
- Dusimy na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
- Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
- Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka.
- Kroimy wałek na skos, na kawałki przypominające duże kopytka.
- Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Bez tych ciastek nie wyobrażano sobie Nowego Roku. Te słodkości zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.