fbpx
Ciastka brownie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciastka brownie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 45

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • dodatkowo: orzechy, kawałki czekolady, suszone owoce (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie, nie przerywając ubijania, powoli dodawaj ostudzoną masę czekoladową.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj te suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, ale dokładnie.

KROK 4: Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta orzechy, dodatkowe kawałki czekolady lub suszone owoce. Wymieszaj delikatnie.

KROK 5: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładź łyżką małe porcje ciasta, zachowując odstępy (ciastka rozpłyną się podczas pieczenia). Piecz przez około 10-12 minut. Ciastka powinny być jeszcze miękkie w środku po wyjęciu z piekarnika.

Ciastka brownie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+