Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

3 h 14 porcjiŚredni

Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem kojarzą mi się z wizytami imieninowymi u mojej babci. Szklanka ciepłego mleka albo kakao to idealne dopełnienie podwieczorku!

Składniki

Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagniatam tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładam i pozostawiam w temperaturze pokojowej.

Mak zalewam wodą i gotuję ok. 45 minut z dodatkiem miodu, pod koniec wlewam mleko i gotuję do odparowania płynu. Ugotowany mak mielę lub miksuję blenderem, a następnie łączę z orzechami.

Ciasto wałkuję na duży, okrągły placek o średnicy ok. 45 cm i dzielę go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka. Na każdy trójkąt wykładam farsz, rozprowadzam go łyżką, a trójkąt zwijam, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka.

Zawinięte rogaliki przykrywam suchą ściereczką i zostawiam na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przed wstawieniem do piekarnika , smaruję je roztrzepanym w miseczce widelcem jajkiem, posypuję migdałami i cukrem.

Rogaliki piekę przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.