fbpx
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:Farsz:

Przygotowanie

Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na imieninowy prezent-podwieczorek u babci.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
  4. Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu.
  5. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu.
  6. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami.
  7. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 "trójkątków", przekrawając 7 razy średnicę placka.
  8. Na każdy trójkąt wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka.
  9. Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  10. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem.
  11. Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.

Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnienią niespodziankę!

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+