Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

  • 5,0
  • Średni
  • 3h
  • 14 porcji
  • 1h
  • 0
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami

  • 5,0
  • Średni
  • 3h
  • 14 porcji
  • 1h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Farsz:

Jak przygotować rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na imieninowy prezent-podwieczorek u babci.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
  4. Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu.
  5. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu.
  6. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami.
  7. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka.
  8. Na każdy trójkąt wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka.
  9. Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  10. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem.
  11. Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.
  12. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnienią niespodziankę!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 74