2h 10 porcji Średni 2h
Rogaliki maślane nadziewane czekoladą
Rogaliki maślane nadziewane czekoladą

Rogaliki maślane nadziewane czekoladą

Składniki

Ciasto drożdżowe

Farsz:

  • czekolada gorzka posiekana lub pasta czekoladowa

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka

Do dekoracji:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować rogaliki maślane nadziewane czekoladą?

Rozpuścić można nie tylko masło do wypieków. Można być też… niezwykle rozpuszczonym. Podobnie jak czekolada w pysznych maślanych rogalikach.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko i mieszamy.
  3. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, dodajemy żółtko i mleko z masłem.
  4. Mieszamy i wyrabiamy ciasto 8-10 minut mikserem.
  5. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 3 minuty.
  6. Wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrajamy trójkątne formy.
  7. W najszerszym miejscu trójkąta nakładamy trochę czekolady lub pasty czekoladowej i zawijamy w kształcie rogalika.
  8. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania ciasta.
  9. Smarujemy rogaliki za pomocą pędzelka ubitym żółtkiem z mlekiem.
  10. Pieczemy około 20 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią.
  11. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  12. Przed podaniem lukrujemy rogaliki.
  13. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Nie sposób oprzeć się, kiedy takie smakołyki rumienią się na talerzu.

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: