fbpx
Rogaliki maślane nadziewane czekoladą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rogaliki maślane nadziewane czekoladą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto drożdżoweFarsz:
  • czekolada gorzka posiekana lub pasta czekoladowa
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
Do dekoracji:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Rozpuścić można nie tylko masło do wypieków. Można być też… niezwykle rozpuszczonym. Podobnie jak czekolada w pysznych maślanych rogalikach.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko i mieszamy.
  3. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, dodajemy żółtko i mleko z masłem.
  4. Mieszamy i wyrabiamy ciasto 8-10 minut mikserem.
  5. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 3 minuty.
  6. Wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrajamy trójkątne formy.
  7. W najszerszym miejscu trójkąta nakładamy trochę czekolady lub pasty czekoladowej i zawijamy w kształcie rogalika.
  8. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania ciasta.
  9. Smarujemy rogaliki za pomocą pędzelka ubitym żółtkiem z mlekiem.
  10. Pieczemy około 20 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią.
  11. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  12. Przed podaniem lukrujemy rogaliki.
  13. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Nie sposób oprzeć się, kiedy takie smakołyki rumienią się na talerzu.

Rogaliki maślane nadziewane czekoladą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+