Rogaliki maślane nadziewane czekoladą
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 25 g cukru
- 90-100 ml mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant Delecta
- czekolada gorzka posiekana lub pasta czekoladowa
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
Rozpuścić można nie tylko masło do wypieków. Można być też… niezwykle rozpuszczonym. Podobnie jak czekolada w pysznych maślanych rogalikach.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko i mieszamy.
- W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, dodajemy żółtko i mleko z masłem.
- Mieszamy i wyrabiamy ciasto 8-10 minut mikserem.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 3 minuty.
- Wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrajamy trójkątne formy.
- W najszerszym miejscu trójkąta nakładamy trochę czekolady lub pasty czekoladowej i zawijamy w kształcie rogalika.
- Powtarzamy tę czynność do wyczerpania ciasta.
- Smarujemy rogaliki za pomocą pędzelka ubitym żółtkiem z mlekiem.
- Pieczemy około 20 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią.
- Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
- Przed podaniem lukrujemy rogaliki.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Nie sposób oprzeć się, kiedy takie smakołyki rumienią się na talerzu.