Ciasteczka brownie z musem czekoladowym i polewą czekoladową
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 150 g margaryny
- 4 jaja
- 125 ml zimnego mleka
- 250 g serka mascarpone
- 80 g czekolady
- 30 g śmietanki
- 100g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Małe ciasteczko, mocno czekoladowe, przełożone czekoladowym kremem to nasza propozycja na popołudnie. Chcesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni? Wypróbuj nasze brownie z musem czekoladowym.
- Rozpuść margarynę. Zestaw z ognia, dodaj krople czekolady i dokładnie wymieszaj (do całkowitego rozpuszczenia kropli).
- Pozostaw do wystudzenia.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbij jaja i miksuj przez 1 min. Dodaj zawartość torebki z ciastem czekoladowym i miksuj jeszcze przez 3 min.
- Na koniec dodaj wystudzoną masę czekoladową, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto piecz w blaszce do babeczek, 30-35 minut w 180 stopni C, wystudź.
- Po wystudzeniu odkrój górę babeczek, tak aby składać dwie ze sobą, symetrycznie.
- Przygotuj mus: do wysokiego naczynia wlej mleko i dodaj serek mascarpone.
- Wsyp zawartość torebki z musem i razem miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty. 10. Mus przełóż do rękawa cukierniczego.
- Na jedną babeczkę wyciśnij mus, tworząc dekoracyjny wzór, przykryj drugą babeczką.
- Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę na parze, dodaj śmietankę, wymieszaj rózgą.
- Polewą oblej ciasteczka z góry, udekoruj orzeszkami.