fbpx
Chrust faworki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chrust faworki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Do smażenia:
  • 1 l oleju
Do posypania:
  • cukier puder

Przygotowanie

Śląski chrustek, chrust (dawniej „chróst”) czy faworek to następne pyszne arcydziełko, które wpisano na listę regionalnych przysmaków. Wyraz „faworki” został zapożyczony z języka francuskiego faveur, a znaczy tyle, co wąska wstążeczka czy jedwabna tasiemka.

  1. Z jaj, proszku i mąki zagniatamy zwarte ciasto.
  2. Odstawiamy zawinięte w folię na pół godziny.
  3. Dzielimy je na dwie części.
  4. Każdą cienko rozwałkowujemy, składamy na pół i znów rozwałkowujemy.
  5. Tniemy w romby. Każdy romb nacinamy w środku i jeden z końców przewlekamy przez otwór.
  6. Na patelnię wlewamy olej do poziomu około 3 cm wysokości, rozgrzewamy i smażymy na nim faworki.
  7. Gdy lekko zazłocą się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
  8. Usmażone faworki osączamy z oleju na papierowym ręczniku.
  9. Posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Do niedawna na Śląsku w Nowy Rok popularny był zwyczaj przyjmowania w domach gości z życzeniami pomyślności, a tym wizytom obowiązkowo musiały towarzyszyć faworki. Warto podtrzymywać tę słodką tradycję niezależnie od regionu, w którym się mieszka.

Chrust faworki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+