Choinka z piernikowych bułeczek - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Choinkę nie tylko można udekorować bombkami czy pierniczkami. Można też choinkę wypiec w formie bułeczek cynamonowych. Dodatkowo będzie to super dekoracja.

  1. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (170°C przez 5 minut).
  2. Studzimy, usuwamy skórki a następnie mielimy maszynką lub bardzo drobno rozdrabniamy w moździerzu.
  3. Masło rozpuszczamy, przelewamy do misy miksera, dodajemy jaja, mąkę, wodę, zmielone orzechy oraz ½ torebki opakowania ciasta Piernik Duża blacha.
  4. Miksujemy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ręką.
  5. Ciasto powinno mieć konsystencję twardą, podatną na formowanie. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.
  6. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  7. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 10 równych części.
  8. Z każdej części robimy długi wałek, a następnie zwijamy go w “ślimaczka”.
  9. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem i układamy na niej ślimaczki w kształt choinki.
  10. Pieczemy około 45 minut w 170°C.
  11. Wystudzoną choinkę sypiemy cukrem pudrem lub cukrem z wanilią.

Z takich cynamonowych bułeczek można przygotować każdy kształt ? Choinka na pewno będzie wyjątkowym ciastem na świątecznym stole.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy