fbpx
Chlebek marchewkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chlebek marchewkowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 65 min.

Składniki

Krem:

  • 125 g serka kanapkowego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

KROK 1: Zawartość torebki z ciastem przekładamy do miski, dodajemy jajka, olej i wodę i miksujemy do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. 

KROK 2: Keksówkę 10 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i  wlewamy ciasto. Pieczemy  w 180 stopni C  przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. 

KROK 3: Przygotowujemy krem: w miseczce mieszamy serek z cukrem pudrem. 

KROK 4: Wystudzony chlebek smarujemy kremem i dekorujemy orzechami. 

Chlebek marchewkowy to pyszny sposób na zdrową, domową przekąskę, która łączy w sobie naturalną słodycz marchewki z bogactwem korzennych przypraw. Każdy kęs tego aromatycznego wypieku otula przyjemnym ciepłem cynamonu i gałki muszkatołowej, a miękka, wilgotna konsystencja chlebka sprawia, że nie sposób mu się oprzeć. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, do popołudniowej kawy czy jako zdrowy deser. Chlebek marchewkowy jest prosty w przygotowaniu i stanowi świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu – nawet dla tych, którzy za nimi nie przepadają! Piecz go z miłością, a jego delikatny aromat wypełni cały dom, przyciągając domowników do stołu.

Chlebek marchewkowy - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Po połączeniu suchych i mokrych składników, mieszaj ciasto tylko do momentu, aż składniki się połączą. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że chlebek stanie się zbity, zamiast być lekki i puszysty.

Chlebek marchewkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+