Składniki
- 1 opakowanie „Ciasta marchewkowego” Delecta
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- 50 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland + garść do dekoracji
Krem:
- 125 g serka kanapkowego naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
KROK 1: Zawartość torebki z ciastem przekładamy do miski, dodajemy jajka, olej i wodę i miksujemy do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką.
KROK 2: Keksówkę 10 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopni C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy krem: w miseczce mieszamy serek z cukrem pudrem.
KROK 4: Wystudzony chlebek smarujemy kremem i dekorujemy orzechami.
Chlebek marchewkowy to pyszny sposób na zdrową, domową przekąskę, która łączy w sobie naturalną słodycz marchewki z bogactwem korzennych przypraw. Każdy kęs tego aromatycznego wypieku otula przyjemnym ciepłem cynamonu i gałki muszkatołowej, a miękka, wilgotna konsystencja chlebka sprawia, że nie sposób mu się oprzeć. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, do popołudniowej kawy czy jako zdrowy deser. Chlebek marchewkowy jest prosty w przygotowaniu i stanowi świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu – nawet dla tych, którzy za nimi nie przepadają! Piecz go z miłością, a jego delikatny aromat wypełni cały dom, przyciągając domowników do stołu.
Dobra rada:
Po połączeniu suchych i mokrych składników, mieszaj ciasto tylko do momentu, aż składniki się połączą. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że chlebek stanie się zbity, zamiast być lekki i puszysty.