Chlebek bananowy z czekoladą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę keksową o wymiarach około 20x10 cm wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Wmieszaj cukier, ubite jajko i wanilię. Dodaj sodę oczyszczoną i sól, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę.

KROK 3: Gdy składniki suche zostaną dobrze połączone z mokrymi, dodaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Możesz na wierzchu ułożyć dodatkowe plasterki banana lub posypać czekoladą dla dekoracji.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż chlebek będzie dobrze wyrośnięty i zrobi się złoty. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Po upieczeniu ostudź chlebek w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy