Chlebek bananowy z czekoladą
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko, lekko ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych kropelek
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę keksową o wymiarach około 20x10 cm wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Wmieszaj cukier, ubite jajko i wanilię. Dodaj sodę oczyszczoną i sól, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę.
KROK 3: Gdy składniki suche zostaną dobrze połączone z mokrymi, dodaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Możesz na wierzchu ułożyć dodatkowe plasterki banana lub posypać czekoladą dla dekoracji.
KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż chlebek będzie dobrze wyrośnięty i zrobi się złoty. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Po upieczeniu ostudź chlebek w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.