Składniki
Biszkopt:
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 180g cukru drobnego
- 160g mąki pszennej
- 30g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 80ml oleju
Krem:
- 1 litr mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii premium Delecta
- 3 kremy karpatka Delecta
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 400g pokruszonej chałwy waniliowej
Dodatkowy:
- 1 słoik kompotu z wiśniami (680 g)
- kakao do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Do garnka wlej 500 ml mleka, dodaj ekstrakt z wanilii i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj kremy karpatka i wymieszaj, następnie wlej do gotującego się mleka. Gotuj przez 3-4 minut, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego kremu. Przełóż go do czystej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 stopni c. Białka ubij na sztywną pianę. Nadal miksując stopniowo dodawaj cukier, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie przesiej do miski z ubitą pianą. Wymieszaj za pomocą szpatułki. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj.
KROK 3: Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Wiśnie odsącz z kompotu na sicie. Ostudzone ciasto wyjmij z blaszki, zdejmij papier, następnie przekrój je na dwa blaty.
KROK 4: Miękkie masło umieść w misce i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj pokruszoną chałwę i zmiksuj do połączenia. Następnie stopniowo dodawaj ostudzony krem karpatka i zmiksuj do połączenia.
KROK 5: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieść blat biszkoptu. Rozsmaruj 1/4 kremu, następnie powtykaj w niego wiśnie. Na wiśnie wyłóż 1/2 kremu i przykryj drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmaruj pozostały krem i posyp ciasto kakao. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.