fbpx
Łatwe bułeczki pszenne - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Łatwe bułeczki pszenne
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Lubicie bułeczki na śniadanie? Macie ulubione dodatki? Sezam a może czarnuszka? Nic prostszego! Wypróbuj najłatwiejszy na świecie przepis na rumiane bułeczki :)

  1. Mieszamy cukier i drożdże instant w jednym naczyniu. Dodajemy 50 ml wody. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut. Dobrze, żeby zaczyn robił się w ciepłym miejscu.
  2. W misce mieszamy mąkę, sól, olej oraz zaczyn z drożdży i dodajemy pozostałą wodę.
  3. Ciasto należy wyrabiać ręką, najlepiej przez kilka minut do momentu, kiedy odejdzie od ręki. Ciasto zostawiamy w misce do 30 minut, żeby wyrosło.
  4. Wyjmujemy ciasto na blat i wyrabiaj kilak minut. Kiedy jest potrzeba podsypujemy lekko mąką.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 230ºC . Ciasto staramy się podzielić na około 10-12 równych kawałków.
  6. Bułeczki układamy na blaszce, w odstępach około 6 cm, gdyż bułki dość mocno wyrastają.
  7. Każdą bułeczkę posypujemy wg uznania np. sezamem, czarnuszką, pestkami dyni.
  8. Blachę umieszczamy w piekarniku na 12 - 15 minut.
  9. Po wystudzeniu bułeczki są gotowe do jedzenia.
  10. Smacznego!

 

Łatwe bułeczki pszenne

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+